Datorns hjälpmedel

I din dator finns många hjälpmedel inbyggda och Annika kommer att gå igenom dem med dig på lektionerna i studieteknik (åk 6), eller om du bokar in ett möte med henne.  Dina lärare kan också visa dig. Här kommer några exempel på hur datorn kan hjälpa dig:

Talsyntesen VoiceOver läser upp all sorts text (inte bilder eller PDF:er) som finns på din skärm på det språk som du väljer. 

Finns det då inte något sätt att lyssna på texter som är bilder? Jo då, flera sätt! Om du har PDF-filen i Google Drive, kan du öppna den som text i Google Documents och lyssna på den där med hjälp av Voice Over. Om du har till exempel ett recept i en bok, eller en skylt med information på ett museum, kan du använda Appen Prizmo Go, fotografera texten och lyssna på den eller skicka den till dina anteckningar.

Röstinmatning i Google Documents skriver det du säger på vilket språk du vill. Det gäller att tala tydligt, helst i ett tyst rum och med hörlurar med mikrofon, och den fungerar fortfarande bättre på engelska än på svenska, men detta kommer att bli ett fantastiskt hjälpmedel för många. Du hittar Röstinmatning under "Verktyg" när du är inne i ett dokument i Google Drive eller Google Documents. Detta program hjälper dig i skrivning på alla olika språk.

StavaRex och SpellRight är två program som hjälper till med stavning för dig som har svårt att skilja på till exempel mata och matta, ibland glömmer småord eller stor bokstav i början av meningar. De fungerar i Google Documents och du behöver hämta dem till din dator genom att söka under fliken "Tillägg" och det är också där du hittar dem när du behöver använda dem. Dessa program hjälper dig i skrivning på svenska och engelska.

Med QuickTime player, som är ett program som finns i din dator, kan du filma dig själv, datorskärmen eller delar av datorskärmen. Om du har svårt för att skriva på ett prov, men kan mycket och har lättare för att tala, så kan du ha en uppgift framför dig på skärmen, filma skärmen och tala in ditt svar. Detta hjälper dig inte att skriva, men att visa dina kunskaper. Om det blir en lång film (max tio minuter) så är det lättast att föra över den till YouTube och sedan skicka den länken till läraren. Med alternativet "olistad" kan bara den som har länken se din film (och med filmen "offentlig" kan alla se den).

Genom att lära dig att arbeta med nyckelord och tankekartor, utvecklar du strategier för att minnas. Det finns många program för tankekartor (på engelska heter det mindmap) som man kan hämta hem gratis till sin dator. Ett tankekarteprogram som fungerar ihop med Google Drive heter Mindmup. Två andra heter MindNode och XMind. Här kan du hämta XMind till din Mac.